Meiltä kysytään usein: ”mikä on hyvä turboahdin minun autooni?” Tällä sivulla vastaamme, millä kriteereillä me valitsemme turbon ja mistä turboahtimen hankinta kannattaa tehdä.

Mikä on turboahdin?

Turboahdin on polttomoottorin apulaite. Sen avulla mahdollistetaan tehokkaampi sylinterin käyttö ja sillä saadaan suurempi teho moottorista samalla tai pienemmällä kulutuksella ilman, että moottorin kokoa tarvitsee kasvattaa.

Hyvä turboahdin on oikein toimiessaan varsin huomaamaton ja usein sen olemassaoloon kiinnittää huomiota vasta, jos siihen tulee vikaa. Oikeanlaisen turbon saat ostettua hyvämaineisilta toimijoilta, mutta joskus uushankinnan sijaan turbon huolto tai alkuperäinen vaihtoturbo voi olla fiksumpi vaihtoehto, etenkin jos huollolle ei ole aikaa. Hankinnassa hinta on tärkeä osatekijä, mutta kannattaa muistaa, että epäilyttävän halpa saattaa tulla kalliiksi ja aiheuttaa turhaa vaivaa.

Hyödyt:

  • Lisää tehoa ja vääntöä
  • Mahdollistaa pienempien moottorien käytön ja paremman materiaalitehokkuuden
  • Vähentää päästöjä, koska:
    • Seos saadaan optimaaliseksi laajemmalla kierrosalueella
    • Oikein ajettuna turbomoottorilla päästään lyhyempiin kiihdytysaikoihin

Haitat:

  • On kuluva komponentti ja vaatii huolenpitoa
  • Saattaa aiheuttaa riippuvuutta

Huono turbo aiheuttaa turhaa vaivaa ja kulua

Epäasiallisesti valmistettu tai huonosti huollettu turbo lisää polttoaineenkulutusta ja huonon seoksen takia nokeentuu nopeammin. Toisaalta huono ahdin saattaa kulua nopeammin, koska sitä ei ole säädetty oikein. Näiden seurauksena turboon tulee kiinnitettyä enemmän huomiota, koska suorituskyky ei ole mitä pitäisi ja se vaurioituu nopeammin: Lisää korjaamokäyntejä ja puhdistuskemikaalien turhaa käyttöä.

Huonosti säädetty ja huonoilla osilla kokoonpantu ahdin saattaa hajotessaan aiheuttaa vakavan ja kalliin moottoririkon. Mitä halvempi ahdin on, sitä todennäköisempää on, että siinä on käytetty epäasiallisia menetelmiä ja kuluneita osia.

Näin ostat hyvän turboahtimen

1. Osta turboahdin, joka soveltuu käyttötarkoitukseesi

Vakioahtimen osalta valinta on helppo, koska pähkäilytyö on tehty autotehtaalla, mutta jos haluat päivittää vanhaa ta jälkiahtaa, on hyvä huomioida erinäisiä seikkoja.
Turbon perustehtävä on yksinkertainen: pumpata moottorin pakokaasun avulla moottoriin ilmaa, jotta samalla voidaan annostella suurempi määrä polttoainetta ja siten tuottaa enemmän tehoa ja vääntöä. 

Onko tarkoituksesi vähentää kulutusta arkikäytössä, saada enemmän tehoja irti moottorista ja parantaa kiihtyvyyttä vai valita vakion korvaava ja jatkaa ajelua sellaisenaan?

Turbojen välillä on eroa, mitä näistä ominaisuuksista haluat painottaa eniten. Laadukas turbo on hiljainen, oikein säädetty, toimii oikein ja pitkään.

2. Laatu

Houkutus katsoa pelkkää hintaa voi turboa ostaessa muodostaa turhan riskin. Etenkin edulliset ja halvasti huolletut käytetyt turbot saattavat sisältää heikkoja osia, joiden myötä turbolla on vähäinen käyttöikä. Kiinteähintaisissa ja epäilyttävän edullisissa vaihtolaitteissa kynnys jättää epäkelpoja osia on suurempi kuin arvokkaammissa tuotteissa.

Alkuperäisvalmistajien vaihtolaitteet ja tehdasuudet turbot ovat aina varma ja turvallinen valinta, koska niiden kokoonpanossa on noudatettu tehtaan omia laatustandardeja. 

3. Vaihtoturbo jälkimarkkinoilta vai alkuperäisvalmistajan tuote?

Turbon ostopaikkoja on paljon ja ulkomaillakin sijaitsevat ostopaikat ovat vain muutaman klikkauksen päässä. Joukkoon mahtuu paljon asiallisia toimijoita, nuoria ja innokkaita huoltotarjoajia sekä vilunkiveikkoja, jotka pyrkivät joka kohdassa alittamaan riman sekä erilaisia jälleenmyyjiä, jotka tarjoavat erinäisten huoltotoimijoiden tuotteita. Osa vain tekee huonoja ratkaisua rajun hintakilpailun myötä – onkin syntynyt ajatus, että turbohuoltomarkkina säästää itsensä hengiltä huonon laadun siivittämänä.

Ostopaikkaa valitessa kannattaa huomioida aiemmin mainittu toiminnan pitkäikäisyys, tämä on tärkeää etenkin huollettuja laitteita myyville sekä turbohuoltoja tekevien osalta, koska se tarkoittaa vakiintuneiden ja hyväksi havaittujen käytänteiden olemassaoloa ja hyvää asiakastyytyväisyyttä.

Erinomainen paikka hankkia turboahdin on laadukasta turbohuoltoa sekä alkuperäisahtimia tarjoava yritys, koska saman katon alta saat tarvittaessa diagnoosin, miksi vanha turbo hajosi sekä myös kartoituksen, voiko olemassa olevan ahtimen vielä huoltaa kustannustehokkaasti.

Voit kysyä turbon ostamista ja vaihtamista Turbotohtorilta. Olemme myyneet turboja ja tehneet turboahdinhuoltoja vuodesta 2006 lähtien. Meillä on paljon tyytyväisiä autokorjaamo- ja yksityisasiakkaita, konekantamme sisältää onnistuneelle turbohuollolle kriittiset VSR -keskiötasapainotuskoneen sekä VNT -virtausmittauslaitteen, emme käytä kuluneita tai lyhytkestoisia osia ja huoltotapahtuma on dokumentoitu alusta loppuun. Ja mikäli aikataulu ei salli, toimitamme alkuperäisturbon nopeasti!
Voit halutessasi tiedustella hintaa tarjouspyyntölomakkeella ja palaamme asiaan mahdollisimman pian!